събота, 24 ноември 2012 г.

Съзнателно за стереотипите и предразсъдъците


В ИСКАМ ви споделих, че ще говоря за стереотипите и предразсъдъците, които ни пречат да възприемаме обективно. И да променим нещата, които не ни харесват. За да освободим пътя към реализиране на нашите цели и мечти. Затова ще отделя специално внимание на това какво представляват те – стереотипите и предразсъдъците.


Както стереотипите, така и предразсъдъците, се формират  от времето и средата, в която живеем. Някои остават „неподвластни на времето“, „непреходни“. Толкова дълбоко са „вкоренени“ в съзнанието ни, че стават неразделна наша част и подсъзнателно ръководят действията ни.

Стереотипите са създадени модели на мислене и поведение, които ни карат да реагираме по един и същи начин при сходни ситуации.  Това може и да ни улеснява, защото спестява  усилия и време да обмисляме нещата. От друга страна ни пречи да добием реална представа за ситуацията. Без да сме събрали всички необходими факти, без да сме анализирали тези факти, правим обобщения и изводи, които може да се окаже, че са напълно погрешни. Така стереотипите ни помагат да се сдобием с предразсъдъци  относно много аспекти от живота.

Какво представляват предразсъдъците? Това са трайни лъжливи възгледи, с които се сдобиваме много отрано в живота. Вземаме ги наготово от така наречените „житейски мъдрости“ и „правила“, които незнайно как и защо някой е формулирал. И градим  мисленето и поведението си върху тях. Това могат да бъдат морални и етични конструкти, които позволяваме автоматично да зададат границите на нашето мислене и поведение, а също ни дават „правото“ да съдим тези, които не се вместват в тези граници.

„Мъжете никога не плачат“, „Да си смел значи да не се страхуваш“, „Всички мъже са еднакви“, „Блондинките са глупави“, „Северняците са студени“, „Много пари се печелят само по нечестен начин“,  „Когато мислиш за себе си си егоист“, „Любовта изисква компромиси“, „Бракът се крепи на компромиси“, „Любовта изисква жертви“, „Да обичаш значи да се жертваш за другия“, „Добър си когато не отказваш, когато се съгласяваш, когато угаждаш на всички, когато се жертваш, когато завиждаш „благородно“, когато...,  когато…“, „Ревността е проява на любов“, „Изразяването на чувствата е присъщо на слабите хора“, „Чувствителните хора са слаби“, „Да си първичен значи да си откровен“…

„Всички мъже са еднакви“
Ако сме разочаровани от някой мъж, с който току-що сме се разделили,  много лесно можем да се поддадем на това схващане. Ако не осъзнаем, че това е предразсъдък, това не значи ли, че ще се страхуваме от по-нататъшно обвързване с друг мъж?  Защото, щом всички са еднакви, значи е сигурно, че всеки един мъж ще ни разочарова!
Ето така предразсъдъците  стават причина за много наши терзания, неволи и разочарования, като задават граници на нашето мислене и поведение. Те са пречка и в общуването. Ние несъзнателно лепим етикети и осъждаме другите, които не се вместват в тези граници.

„Мъжете никога не плачат“
Мъжете наистина ли не трябва да плачат? Чували сте го още като малки от вашите баби: „Мъжете са силни. Те не плачат като момичетата.“ Защото да си мъж означава да си силен, а силните не трябва да изразяват чувствата си?!? Най-малкото болката и страхът!?! 
Изразяването на емоциите има положителен ефект  върху психиката, а оттам - и  върху общото здравословно състояние на организма. Всеки е изпитвал облекчението, което настъпва след като е говорил за чувствата си, след като „си е поплакал“, нали? Е, защо да осъждаме мъжете и искаме ли да страдат, за да покажат, че са силни?

„Да си смел значи да не се страхуваш“
Всички се страхуват. Страхът е заложен от праисторическо време в човека. Прадедите ни не са имали обяснение за природните явления. Страхът от природните стихии и дивите зверове им е показвал от какво да се пазят, за  да оцелеят.  В днешно време страховете ни са се увеличили. Някои са се запазили, други са се трансформирали. Появили са се и нови  – от автомобилни катастрофи, от  самота, от обвързване, от уволнение… Борим се и с фобиите на новото време – от летене със самолет, от затворено пространство (в асансьор), от публична изява…
Какво значи да си смел? Да не криеш страховете си, да ги приемаш като част от теб и да се бориш с тях. Да признаеш, да приемеш, да преодолееш страховете си изисква смелост.

"Тържеството на предразсъздъците"
Предразсъдъците не само затрудняват нашите междуличностни отношения, но много често са в основата на враждебното отношение към определени социални групи, а също и за много междуполови, междуетнически и междурасови конфликти.  Те много често са обобщаващи съждения: „Всички мъже са еднакви“, „Всички цигани са крадци“, „Негрите са с по-ниски интелектуални способности“, „Всички богати хора са мошеници и спекуланти“, „БСП е партия на пенсионерите“. Тези генерализиращи заключения поставят под един знаменател хората по полов, етнически, расов, партиен признак. Това  мислене прави  хората нетолерантни, провокира агресия и води до големи обществени сблъсъци.

Как да се освободим от стереотипите и предразсъдъците
За да не попаднем в капана на стереотипното мислене и поведение, е добре се опитаме да анализираме възникналата, сходна на предишна, ситуация. Вместо да налагаме шаблона да потърсим с какво е различна. Защото в живота попадаме често в идентични ситуации, но те никога не са напълно еднакви. Откриването на новото, на различното в ситуацията, може да ни покаже и други, по-адекватни възможности за реагиране и справяне.
Да се замислим дали и доколко сме повлияни от някакви  предразсъдъци. Всеки път, когато се усъмним, че може би мислите и действията ни са продиктувани от някакъв стереотип или предразсъдък, да проявим максимална обективност относно фактите, да се опитаме да видим нещата „на голям екран“, от друг ъгъл, да проявим разбиране, толерантност към различията.

       Осъзнаването на предразсъдъците ни ще ни даде свободата да възприемаме себе си и света около нас по-реалистично, ще ни открие много нови възможности, ще ни направи по-креативни, по-толерантни, ще премахне някои бариери в общуването и така ще освободи пътя, по който ще реализираме много наши желания и мечти.

Приказка за предразсъдъците 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Въведете коментара си тук. Ще го видите след малко.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...